2011-09-23 09:36:20• hírek • MTI

Lagarde: Hiányzik a lendület a válságkezelésből

Három évvel ezelőtt sokkal több mozgástere volt az államoknak, hogy segítsék a gazdasági kilábalást, de ennél fontosabb különbség a válság mostani szakasza és az eleje között, hogy hiányzik a kollektív lendület a válságkezelésből - mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a szervezet éves rendes közgyűlésének megnyitásakor tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

A szakember elmondta ugyanakkor, hogy a piacok hajlamosak túl rövid távon gondolkozni és sokszor nem veszik észre a pozitív fejleményeket. Példaként említette, hogy az euróövezet perifériájához tartozó államok jelentős reformokat és kiigazításokat hajtottak már végre és erről a piacok mintha tudomást se vennének. "Tudom, hogy a piac és az IMF-hez hasonló szervezetek más-más modus operandi szerint működnek, de észre kell venni a pozitívumokat is" - fogalmazott a vezérigazgató.
Lagarde elismerte, hogy időbeli eltérés van az euróövezeti kormányok által elfogadott politikák és végrehajtásuk között, de leszögezte, hogy ez inherens tulajdonsága a parlamenti demokráciáknak. "Már nem napóleoni időket élünk. Az ilyen lépések időt igényelnek" - mondta az IMF-vezér.

A szakember a két nappal korábban megjelent Világgazdasági kilátások című jelentés gazdasági értékeléséből többször idézett, és kijelentette, hogy még van kiút a világgazdaság számára a válságból, de ez az ösvény már egyre keskenyebb. "Veszélyes új szakaszába léptünk a válságnak" - ismételte meg korábbi nyilatkozatát a vezérigazgató.
Lagarde szerint három elem szükséges ahhoz, hogy Görögország sikeresen kilábaljon az adósságválságból. Egyrészt, fenn kell tartani azt a kollektív sorstudatot, amelyet megerősítettek az euróövezeti vezetők júliusi tanácskozásukon. Másrészt, mind Görögországnak, mind az euróövezeti államoknak végre kell hajtaniuk a vállalt lépéseket. Harmadrészt pedig a programok végrehajtásának idejére megfelelő finanszírozást kell biztosítani.

Hangsúlyozta: természetes, hogy nem fog egyik napról a másikra menni. De "fel kell ismerni, hogy ez nem csak a gazdaságról és a pénzügyekről szól, hanem a közös politikai jövőről, olyan országok esetében, amelyek korábban évszázadokon keresztül harcoltak egymással" - tette hozzá.
Az amerikai költségvetési helyzetére irányuló kérdésre válaszolva kijelentette, hogy kulcsfontosságú, hogy a lehető leghamarabb végrehajtsák a konszolidációhoz szükséges közép távú lépéseket és hangsúlyozta, hogy itt is együttes, kompromisszumokon alapuló fellépés vezethet csak eredményre. Elmondta ugyanakkor, hogy rövid távon lenne lehetősége Washingtonnak további költségvetési ösztönzésre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: